Flaks eller tilfeldighet?

statistics_257771839 (1)Statistikk og odds kan si noe om vinnersjansene våre, men ofte er det bare rene tilfeldigheter som avgjør hvem som vinner og ikke.

Kast en mynt fra et tog

lotto_265590443Lotto er et populært spill, men sjansen for å vinne toppgevinsten er svært liten. Selvsagt er det mulig å vinne, for det er gjennomsnittlig 3 til 4 vinnere hver uke. Men sjansen for at nettopp du får sju rette, er 1 til 5 379 616. Sjansen for å vinne smågevinster er litt bedre. Da vinner du i gjennomsnitt på hver femte kupong.Noen tror at tall som ikke har blitt trukket på lenge er nødt til å komme. Eller at tall som har blitt trukket ofte i de siste ukene sikkert blir trukket neste uke også. Vi mennesker liker å lete etter systemer. Vi tenker at dersom tallet 4 ikke har blitt trukket på lenge, øker sjansen for at dette tallet blir trukket neste gang. Men slik er det ikke. Oddsen for at tallet 4, eller et hvilket som helst annet tall blir trukket, er den samme hver gang. Lotto fra Norsk Tipping har 34 tall, og det blir trukket 7 vinnertall. Totalt kan det dannes omtrent 5,3 millioner vinnerrekker med disse tallene. Sjansen for å få sju rette kan sammenlignes med å kaste en mynt fra et tog i fart, og treffe en kopp som står ved skinnegangen.Likevel har vanlig Lotto bedre odds enn for eksempel VikingLotto og SuperLotto. Der er sjansen for toppgevinst henholdsvis 1:12 271 512 og 1:250 millioner.

Pokerstatistikk

handranking_2676035Det finnes spill der du selv kan påvirke vinnersjansene dine gjennom å spille fornuftig. Det beste eksemplet på dette er kanskje poker. Her kan du vurdere sjansen for å få en god pokerhånd med kortene du får tildelt, og deretter velge om du vil gå videre eller trekke deg. På den måten kan du redusere sjansene for tap, og øke sjansene for gevinst. Hvis du er flink til å holde oversikten, kan du regne ut oddsen for å få de kortene du trenger, men dette er vanskelig dersom det spilles med mange kortstokker. Hvis du spiller med én kortstokk, og spillet er Texas Hold’em, får du utdelt to kort i første runde. Da er det 50 kort igjen i kortstokken. Hvis du har en konge, og trenger en konge til for å få par eller bedre, er det tre konger igjen i kortstokken. Sjansen for at det kommer en konge på floppen (de tre første felleskortene på bordet) er altså 3/50.Jo mer verdifull en pokerhånd er, desto vanskeligere er det å få de kortene du trenger. Det er jo nettopp derfor disse sjeldne hendene er så verdifulle. Sjansen til å få Royal Flush på fem kort, er 1 til 649 740. Du bør altså ha gode startkort for å ta sjansen på å oppnå Royal Flush. Lær deg verdiene av pokerhendene før du spiller slik at du ikke er i tvil om hvilke hender som er best. Det finnes også nettsider som gir deg oddsen for hver enkelt pokerhånd, men den beste måten å lære om strategi og odds på, er ved å spille poker selv.

Er skrapelodd tilfeldige?

Skrapelodd er en annen suksess innen spill. Man kan kjøpe lodd i butikker og hos tippekommisjonærer, og vinnersjansene skal være tilfeldige. Men i 2003 klarte statistikeren Mohan Srivastava å regne seg fram til vinnerloddene i et kanadisk skrapelotteri, med 90 % sikkerhet. Han kunne ha brukt oppdagelsen til å berike seg selv, men Srivastava var en ærlig mann. Han kontaktet lotteriet og fortalte dem om oppdagelsen sin, og loddene ble trukket fra markedet.Lotteriene har selvsagt lært av dette. Når det gjelder norske skrapelodd som du kjøper i butikken, kan du forvente smågevinster på omtrent hvert femte lodd, og på baksiden av loddene står det også informasjon om gevinstene.